ÁSZ

HU | EN

Hírek

Kétoldalú szakmai találkozón vett részt a magyar és a szlovák számvevőszék elnöke


2023. május 23-án Budapesten egyeztetett dr. Windisch László, az Állami Számvevőszék és Ľubomír Andrassy, a szlovák Legfőbb Számvevőszék elnöke. A vezetői szintű eszmecsere során a felek megújították és aláírták a két intézmény közötti együttműködési megállapodást.

A szakmai program során a küldöttségek tagjai áttekintették a két ország számvevőszékének gyakorlatában felmerülő, hasonló megoldandó feladatot jelentő témákat, illetve beszámoltak egymásnak a hazai és a szlovák intézmény által elindított megújulási folyamat állásáról és eddigi eredményeiről. Az érintett témakörök között szerepelt az államháztartás fenntarthatóságának problémája, az ellenőrzési témaválasztás és tervezés kérdései, a vízgazdálkodás komplexitásával kapcsolatos kérdések, szó esett továbbá a szlovák számvevőszék társintézményi felülvizsgálatáról (peer review) is.

Az esemény fókuszában az 1999-ben megkötött együttműködési megállapodás megújítása szerepelt. A találkozón aláírt dokumentum alapján a felek a jövőben párhuzamos ellenőrzéseket végeznek kölcsönösen egyeztetett témákban, munkatársaik készségeinek fejlesztése, ismereteinek és szakmai perspektíváik bővítése érdekében közösen vesznek részt a szakmai konferenciákon, a tapasztalatcsere kereteinek biztosítása érdekében pedig szemináriumokat, szakmai gyakorlatokat és egyéb nemzetközi képzéseket szerveznek a társország szakértői számára.

A megállapodás értelmében a magyar és a szlovák számvevőszék annak érdekében, hogy folyamatosan ellássák egymást információkkal az aktuális jogi és intézményi fejleményekről, az információtechnológiáról, a reformirányokról és ellenőrzési tevékenységük eredményeiről, szükség szerint tájékoztató anyagokat és dokumentációt váltanak egymással az előre meghatározott témákban.

A két elnök megállapodott abban is, hogy a jövőben rendszeresre terveznek szakértői egyeztetéseket és vezetői konzultációkat, a nemzetközi szervezetekben pedig támogatják egymás munkáját. 

Megszakítás