ÁSZ

HU | EN

Hírek

Szlovén-magyar tapasztalatcsere: Elnöki találkozó a Szlovén Számvevőszéknél

Az Állami Számvevőszék delegációja, élén az intézmény elnökével, dr. Windisch Lászlóval Ljubljanában tett látogatást Jana Ahčin, a Szlovén Számvevőszék elnökének meghívására. A két legfőbb ellenőrzési intézmény a számvevőszékeket tömörítő visegrádi együttműködés keretében, valamint az uniós számvevőszékek hálózatában is szoros kapcsolatot ápol. Ezek mellett valósult meg az elnöki szintű találkozó, amely a két intézmény ellenőrzési mandátumainak hasonlóságából adódóan számos ellenőrzés-szakmai kérdést tűzött napirendjére.

dr. Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke és Jana Ahčin, a Szlovén Számvevőszék elnöke

A találkozó keretében az intézmények képviselői részleteiben is áttekintették a pártok gazdálkodásának ellenőrzési gyakorlatát és az azzal kapcsolatos számvevőszéki kihívásokat, az ellenőrzési munka bázisául szolgáló adattárház építését, valamint a kockázatértékelésen alapuló ellenőrzési témaválasztást. Emellett a két számvevőszék képviselői kitértek a számvevőszéki ellenőrzések szervezeti kereteire, valamint érintették az érdekeltekkel való kapcsolattartást is.

A két számvevőszék közötti szoros együttműködés további elmélyítéseként felmerült egy jövőbeli kooperatív ellenőrzés lehetősége a nemzetközi ellenőrzés-szakmai fórumokon aktuálisan sokat tárgyalt energetikai átmenettel összefüggésben, amelyhez további partnerintézmények is csatlakozhatnak majd.

Megszakítás