ÁSZ

HU | EN

Sajtóközlemények

Domokos László felszólalt a számvevőszékek világtalálkozóján

A magyar közpénzügyi rendszer megújításáról, valamint az Állami Számvevőszék megerősített szerepéről beszélt Domokos László a pekingi INTOSAI Kongresszuson. Az ÁSZ elnöke felszólalásában hangsúlyozta: az ÁSZ folyamatosan rajta tartja a szemét a magyar költségvetési folyamatokon, különös tekintettel a GDP arányos államadósság csökkentésére.

A világ, mintegy 190 számvevőszéke vesz részt a pekingi INTOSAI Kongresszuson, október 22-26. között. Az esemény szerdai napján Domokos László is felszólalt. Az Állami Számvevőszék elnöke tájékoztatást adott arról, hogy az új Alaptörvény, valamint a 2011 júliusától hatályos új számvevőszéki törvény jelentősen megerősítette a magyar közpénzügyi rendszert.

Mint mondta: a magyarországi változások következtében a költségvetési és fiskális politika keretrendszerébe jelentős fékek és ellensúlyok kerültek be, amelyek arra kényszerítik a mindenkori döntéshozókat, hogy stabilitásra és fenntarthatóságra törekedjenek.

Domokos László kifejtette, hogy a közpénzügyek prudens stratégiai tervezését Magyarországon három tényező garantálja: az Alaptörvénybe foglalt államadósság-kezelési szabályok; a Költségvetési Tanács munkája; valamint az Állami Számvevőszék, amely más intézményektől függetlenül ellenőrzi a közpénzekből gazdálkodó szervezetek munkáját, ezáltal előmozdítva a közpénzek eredményes, hatékony felhasználását – mondta Pekingben az ÁSZ elnöke.

Domokos László hangsúlyozta, hogy az ÁSZ a Költségvetési Tanácson keresztül közvetetten vesz részt a fiskális politika értékelésében. Emellett az évről évre végrehajtott számvevőszéki ellenőrzések között számos olyan található, amelyek jelentős befolyást gyakorolnak a központi költségvetés stabilitására.

Az ÁSZ egyik legfontosabb, évente elkészített jelentése a zárszámadásról szóló jelentés, amelyben ellenőrzi a költségvetési törvény végrehajtásának szabályosságát és jogszerűségét. Emellett az ÁSZ évente véleményezi a következő évi költségvetés tervezetét. A magyar Országgyűlésben kizárólag akkor kezdődhet meg a törvényjavaslat vitája, ha az ÁSZ csatolta az arra vonatkozó véleményét – hívta fel a figyelmet Domokos László.

Mindezek a közpénzügyi rendszer ellenőrzése szempontjából az Állami Számvevőszék hatáskörét a világ számvevőszékei között egyedivé teszik, az említett anyagok pedig fontos szerepet töltenek be a magyar közpénzügyek középtávú stabilitásának és fenntarthatóságának megteremtésében – világított rá az ÁSZ elnöke pekingi beszédében.

Az Országgyűlésben éppen csütörtökön kezdődött meg a jövő évi költségvetés vitája. Parlamenti expozéjában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy az ÁSZ költségvetési véleményében megfogalmazott, a költségvetési tervezést érintő jobbító szándékú javaslatokat a kormány megfontolja, és a közeljövőben érvényesíteni kívánja.

Állami Számvevőszék

Megszakítás