EN | HU

Hírek

Részvétel a Szlovák Számvevőszék 30 éves jubileumi ünnepségén

Dr. Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke, március 28-án Pozsonyban részt vett a Szlovák Számvevőszék 30. évfordulós gálarendezvényén és személyesen gratulált a jeles alkalomból szlovák kollégájának Ľubomír Andrassy számvevőszéki elnöknek.

A szlovák legfőbb ellenőrző intézmény fennállásának 30. évfordulóján beszédet mondott a cseh partnerintézmény elnöke, Miloslav Kala. A gálarendezvényt követő szakmai konferencia védnöke Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság elnöke volt.

A pozsonyi látogatás során a magyar és a szlovák számvevőszéki elnök munkaebéd keretében bilaterálisan is egyeztetett a két legfőbb ellenőrző intézmény közötti jövőbeni együttműködési lehetőségekről.

Az ÁSZ évtizedek óta szoros szakmai kapcsolatot ápol szlovák partnerével, amellyel a kilencvenes évek végén szakmai tapasztalatcserére irányuló megállapodást is aláírt. A két intézmény közötti intenzív szakmai együttműködést számos, országhatáron átnyúló témát érintő közös ellenőrzés mellett az is bizonyítja, hogy a Szlovák Számvevőszék 2020-2021 között felkérte az ÁSZ-t, hogy vegyen részt a működésére irányuló ún. társintézményi felülvizsgálatban.

A fentiek mellett, külön figyelmet érdemel a V4+2-es együttműködés keretében, a kilencvenes évek eleje óta tartó közös munka, amely során a tag számvevőszékek (Visegrádi országcsoport, Ausztria és Szlovénia) a hasonló gazdasági, társadalmi és kulturális hátterükből fakadó kihívásokat előnnyé kovácsolják. A szlovák partnerintézmény harminc éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen a lengyel számvevőszéki elnök Marian Banaś, a Szlovén Számvevőszék elnökasszonya, Jana Ahčin, valamint az osztrák partnerintézmény nemzetközi főigazgatója, Ronald Rödl is részt vett, így az esemény arra is jó alkalmul szolgált, hogy a V4+2 hálózat tagjai kapcsolatukat erősíthessék.

Skip to content