EN | HU

Hírek

Lezárult a katasztrófavédelem tűzmegelőzési feladatainak ellenőrzése

Az Állami Számvevőszék teljesítményellenőrzés keretében vizsgálta a katasztrófavédelem rendszerében a tűzmegelőzés területén – az élet és vagyonbiztonság megóvása érdekében – végzett tájékoztatási, tűzvédelmi hatósági és felügyeleti tevékenységek eredményességét. Az Állami Számvevőszék egyebek mellett megállapította, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a területi szervek széleskörű és sokrétű tájékoztatási tevékenysége hozzájárult a tűzmegelőzési rendszer eredményes működéséhez.

Az ellenőrzésről készült számvevőszéki jelentés szerint a tűzvédelmi hatósági és felügyeleti tevékenység meghatározó részét jelentő tűzvédelmi ellenőrzések tervezettek voltak, kockázatelemzésen alapultak, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a területi szervek a tűzvédelmi hatósági és felügyeleti feladatok ellátása területén a kitűzött célokat elérték, a feladatellátás eredményes volt.

Az Állami Számvevőszék értékelése szerint a BM OKF a BM által meghatározott ágazati célkitűzések alapján tervezte meg a tűzmegelőzés érdekében végzett tájékoztatási tevékenység feladatait, célkitűzéseit. A jelentés kiemeli, hogy a BM OKF, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) és a területi szervek széleskörű és sokrétű tájékoztatási tevékenységet láttak el, hozzájárulva a tűzmegelőzési rendszer eredményes működéséhez. A jelentés pozitívumként hivatkozik arra, hogy a médiafelületeken történt megjelenés mellett a BM OKF, az OTB és a területi szervek a különféle rendezvényeken a lakosság részére személyesen adták át a tűzmegelőzést szolgáló ismereteket, kiemelt figyelmet fordítva a szén-monoxid- és füstérzékelők kiosztására, mivel azok háztartásokban történő elhelyezése önmagában is hozzájárul a tűzesetekkel összefüggő balesetek megelőzéséhez.

Az ellenőrzés eredményeképp az Állami Számvevőszék rámutatott arra, hogy a kockázatelemzéshez felhasználható – külső forrásból származó – adatok körének a bővítése az ellenőrzések, illetve a tájékoztatási tevékenység célzottabb tervezését teszi lehetővé, így a hatósági, felügyeleti és a tájékoztatási tevékenység eredményességét tovább növeli. Az Állami Számvevőszék megállapításai között szerepel továbbá, hogy a BM OKF, az OTB és a területi szervek erősítették a tájékoztató tevékenységre irányuló együttműködést a társszervekkel, gazdálkodó szervezetekkel, egyéb intézményekkel. Ugyanígy együttműködött a BM OKF és a NÉBIH az erdőtüzek és a mezőgazdasági tevékenység, különösen a betakarítás során jelentkező tűzesetek megelőzésében.

Az ellenőrzés során feltárt hiányosságok orvoslása érdekében az Állami Számvevőszék javaslatokat fogalmazott meg a BM OKF főigazgatója részére többek között a tájékoztatási tevékenységekhez kapcsolható számszerűsíthető célmeghatározásra, az együttműködési megállapodások és az erdőtűzvédelmi tervek aktualizálására, az adatfelhasználás szabályozására és hatékonyabb felhasználására, valamint az OTB-hez köthető tűzmegelőzési tevékenységet is végző hivatásos katasztrófavédelmi szerv kötelékébe tartozók arányosított személyi juttatásainak elkülönített kimutatására vonatkozóan.

A jelentés ide kattintva érhető el.

Skip to content