EN | HU

Hírek

Újabb három önkormányzat gazdálkodásának ellenőrzése zárult le

Lezárult Bódvalenke Község Önkormányzatának ellenőrzése, amely az Önkormányzat pénzforgalomban megjelenő kiadások teljesítését és elszámolását vizsgálta, továbbá azt, hogy a kiadások teljesítése valóban a közfeladat-ellátásához kapcsolódott-e 2022-2024 években. A vizsgálat kimutatta, hogy az Önkormányzat pénzforgalmában megjelenő ellenőrzött 16 kiadás teljesítése és elszámolása egyetlen esetben sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, illetve az ellenőrzött kiadások közel 20%-ánál a közfeladatellátáshoz való kapcsolódás nem volt igazolható. Ezen túlmenően az ÁSZ-ellenőrzés szabálytalanságokat állapított meg az analitikus nyilvántartások vezetésével, a leltározással és az Önkormányzat kötelezettségvállalás nyilvántartásával kapcsolatban is. Az ellenőrzés azt is feltárta, hogy az Önkormányzat a jogszabályi előírások ellenére a mérlegben kimutatandó tárgyi eszközöket az éves költségvetési beszámolóval lezárt 2022-2023. években nem támasztotta alá leltárral, és tárgyi eszköz nyilvántartása sem felelt meg teljeskörűen a jogszabályi előírásoknak.

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatánál az ÁSZ azt ellenőrizte, hogy az Önkormányzat értékelte-e az energiaárak változásának a költségvetése végrehajtására, a gazdálkodására, valamint a kötelező és önként vállalt feladatainak ellátására gyakorolt hatását. A vizsgálat megállapította, hogy az Önkormányzat a 2022. évben és 2023. I. félévében az energiaáremelkedésből eredő problémákat eredményesen kezelte, intézkedéseivel, energiahatékonyságot növelő beruházásaival hozzájárult az Önkormányzat működőképességének, pénzügyi egyensúlyának fenntartásához, kötelező feladatainak ellátásához. Az ÁSZ feltárta ugyanakkor, hogy az Önkormányzat és a költségvetési szervek vezetőinek az Önkormányzat tulajdonában, illetve használatában álló, közfeladat ellátását szolgáló épületekkel kapcsolatos energetikai üzemeltetési és fenntartási feladatellátása nem felelt meg teljeskörűen a jogszabályi előírásoknak.

Az Országos Roma Önkormányzat ellenőrzésének célja annak értékelése volt, hogy az Önkormányzat gazdálkodása, a gazdálkodással kapcsolatos szabályozás, az államháztartásból nyújtott költségvetési támogatások, illetve az államháztartásból meghatározott célra ingyenesen juttatott vagyon felhasználása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt-e, valamint az Önkormányzat ellátta-e a nemzetiségek jogairól szóló törvényben előírt feladat- és hatásköröket. Az ÁSZ megállapította, hogy az ellenőrzött a nemzetiségek jogairól szóló törvényben előírt feladat- és hatásköröket ellátta, azonban az államháztartáson belülről erre a célra juttatott támogatás egy részét nem a közfeladatainak ellátására fordította, továbbá gazdálkodása és működése összességében nem volt szabályszerű.

Skip to content