Az Állami Számvevőszék hivatalos honlapja

Jövő hétfőig fogadja az ÁSZ a sajtótermékek tájékoztatóit a helyi és nemzetiségi önkormányzati választás kampányában közzétett politikai hirdetésekről

2019. 10. 25. 09:20

2019. október 28. 16:00-ig fogadja az Állami Számvevőszék a sajtótermékek tájékoztatóit a helyi és nemzetiségi önkormányzati választást megelőző kampányidőszakban közzétett politikai hirdetések adatairól. A választási eljárásról szóló törvény szerint mindazon sajtótermékeknek, amelyek a választást megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést tettek közzé, a választást követően 15 napon belül kell tájékoztatniuk az Állami Számvevőszéket a közzétett politikai hirdetésekről. Az adatok benyújtására vonatkozó Segédlet az ÁSZ honlapján (www.asz.hu) a „Választások” menüpont alatt érhető el.

A helyi és nemzetiségi önkormányzati választását megelőző kampányidőszakra vonatkozóan összesen 286 – 176 nyomtatott és 110 elektronikus – sajtótermék küldte meg hirdetési árjegyzékét az Állami Számvevőszék részére. A határidőben beérkezett árjegyzékeket az ÁSZ a törvényi előírásoknak megfelelően a honlapján, a „Választások” menüpont alatt tette közzé, a határidő lejárta után megküldött dokumentumokat nem vette figyelembe.

A választási eljárásról szóló törvény azt is előírja, hogy a sajtóterméknek minősülő, hatósági nyilvántartásban szereplő orgánumoknak a helyi és nemzetiségi önkormányzativálasztás után, a szavazás napját követő 15 napon belül tudatniuk kell, hogy milyen politikai hirdetéseket közöltek a kampányidőszakban. A tájékoztatásnak tartalmaznia kell, hogy az adott sajtótermék az egyes jelöltek és jelölő szervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban és milyen terjedelemben tette közzé.

A vonatkozó törvényi előírásnak megfelelően az Állami Számvevőszék 2019. október 28. 16:00-ig (hétfő) – elektronikus úton a valasztas@asz.hu címen, vagy postai úton a 1364 Budapest 4. Pf. 54. címen, vagy személyesen hivatali időben az 1052 Budapest Apáczai Csere János utca 10. címen – fogadja a tájékoztatókat. Az adatok könnyebb feldolgozhatósága, kezelése és összesítése érdekében az elektronikus megküldést javasoljuk. Az adatok benyújtására vonatkozó javasolt Segédlet a „Választások” menüpont alatt ide kattintva érhető el.

Az Állami Számvevőszék a kampányidőszakban közzétett politikai hirdetésekről szóló tájékoztatókat az adatok feldolgozását követően, sajtótermékek szerinti bontásban a honlapján, a „Választások” menüpont alatt ellenőrzés és változtatás nélkül teszi közzé, azok tartalmáért, jogszabályi előírásoknak való megfelelőségéért felelősséget nem vállal.

Állami Számvevőszék