Az Állami Számvevőszék hivatalos honlapja

Tovább bővíti együttműködését az Állami Számvevőszék és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

2019. 08. 30. 12:00

Újabb területtel bővíti együttműködését az Állami Számvevőszék és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Domokos László elnök és Koltay András rektor 2019. augusztus 30-án, az ÁSZ székházában arról írtak alá megállapodást, hogy az ÁSZ a magyar közszféra korrupciós kockázatait feltérképező és értékelő, 2011 óta évente elvégzett Integritás felmérését 2019-ben az NKE szakmai közreműködésével végzi el. A felek azt is rögzítették, hogy a jövő hétfőn induló, sorozatban kilencedik Integritás felmérés eredményeit közösen értékelik, majd ezután döntenek a további együttműködésről.

Az Állami Számvevőszék és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2012-ben kötött stratégiai célú együttműködési megállapodást, amelyben mindkét fél kinyilvánította együttműködési szándékát az integritás alapú kultúra fejlesztése, valamint az oktatás, a képzés, a tudományos kutatás, a szakértői tevékenység, továbbá a közpénzekkel, a közvagyonnal való gazdálkodás színvonalának és a közigazgatás versenyképességének javítása területén. A két intézmény 2018. június 19-én megújította, illetve kibővítette az együttműködését. Ennek célja a közpénzekkel, közvagyonnal való gazdálkodás színvonalának fejlesztése, valamint az integritás értékeinek a közszolgálatban történő erősítése. A megállapodásnak köszönhetően 2018 szeptemberétől az ÁSZ szakmai támogatásával indult el a Vezetés és gazdálkodás a közszolgálatban szakirányú továbbképzési szak az NKE-n.

2018. október 8-án Domokos László, az ÁSZ elnöke hivatalában fogadta Koltay Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tavaly szeptemberben hivatalba lépett új rektorát. A felek már akkor áttekintették a két intézmény között megerősített együttműködés aktualitásait, valamint az ÁSZ és az NKE közpénzekkel, közvagyonnal való gazdálkodás színvonalának fejlesztésére, illetve az integritás értékeinek erősítésére irányuló közös kezdeményezéseit.

Ennek eredményeként a két intézmény közötti, egyre szorosabb szakmai, kutatási együttműködés 2019. augusztus 30-án újabb területtel bővült. Domokos László és Koltay András arról írtak alá megállapodást, hogy az ÁSZ a magyar közszféra korrupciós kockázatait feltérképező és értékelő, 2011 óta évente elvégzett Integritás felmérését 2019-ben az NKE szakmai közreműködésével végzi el.

Domokos László az eseményen kiemelte: „A 2011-ben elindított, évről-évre több válaszadó részvételével zajló Integritás felmérésnek köszönhetően mára az Állami Számvevőszék egyedülálló adatbázissal rendelkezik a magyar közszféra intézményeinek integritási helyzetéről.” Az ÁSZ elnöke rámutatott: „A korrupció-megelőzés jegyében indított felmérés eredményei igazolják, hogy az ÁSZ kezdeményezése elérte célját. Az integritás szemlélet elterjedt és erősödik a közintézmények körében, hatékonyan hozzájárulva ezáltal a magyar közszféra átláthatóságához, korrupcióval szembeni védettségének erősítéséhez, végső soron a Jó Állam megvalósításához.”

Koltay András arról beszélt, hogy a közigazgatás megújításának fontos eleme az integritás fejlesztése, amely már évek óta jelen van a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzési rendszerében. Az NKE rektora elmondta, hogy az integritás tanácsadó szakirányú továbbképzési szakon olyan szakembereket képeznek, akik azonosítani és elemezni tudják az adott szervezet korrupciós és integritási kockázatait, és kezdeményezik a korrupció megelőzésével, valamint az integritásirányítási rendszer kiépítésével és működtetésével járó szervezetfejlesztési feladatok megvalósítását. „Az Állami Számvevőszékkel kötött együttműködési megállapodás mostani bővítése lehetőséget ad arra, hogy az NKE az eddiginél is aktívabban kapcsolódjon be a magyar közszférával kapcsolatos integritásfejlesztésbe”- fogalmazott Koltay András.

A felek a pénteken aláírt megállapodásban azt is rögzítették, hogy a szeptember 2-án, tehát jövő hétfőn induló, sorozatban kilencedik Integritás felmérés eredményeit közösen értékelik, majd ezután döntenek a további együttműködésről.

Állami Számvevőszék
Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Az Integritás felmérésről

Az Állami Számvevőszék holland-minta alapján 2011-ben indította el a teljes magyar közszférára kiterjesztett Integritás felmérését. A kutatás célja az integritás kultúrájának, benne a korrupció elleni védelmet támogató eszközök meghonosítása, elterjesztése és megerősítése. Az évente kiadott elemzés célja az integritás kockázatok rendszerszintű feltárása, bemutatása, és ezzel a jól irányított állam egyik legfontosabb pillérének az integritás kultúrájának az erősítése. A 2018-as – 2019. május 9-én publikált – legfrissebb kutatásban minden korábbinál több, összesen 3451 szervezet vett részt, ami azt mutatja, hogy széles körben elterjedt a korrupciós kockázatok megelőzését szolgáló integritás szemlélet a magyar közszférában. A 2018-as kérdőív számos új kérdést tartalmazott, továbbá a kitöltők egyedi értékelést is kaptak.