Zárszámadás és Vagyongazdálkodás – sajtótájékoztatót tartott az Állami Számvevőszék

2010. 09. 01. 00:00
A sajtótájékoztató témája a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetése végrehajtásának, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2009. évi tevékenységének ellenőrzése volt.
Az Állami Számvevőszék 2010. szeptember 1-én tartotta sajtótájékoztatóját az Országgyűlés épületében. A tájékoztató témája a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetése végrehajtásának, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2009. évi tevékenységének ellenőrzése volt.
Domokos László elnök ismertette a zárszámadás ellenőrzéséről készült jelentés főbb megállapításait, Warvasovszky Tihamér alelnök pedig a MNV Zrt. működésének ellenőrzéséről számolt be az újságíróknak. Az eseményen részt vett, valamint az sajtó munkatársainak kérdéseire válaszolt dr. Csapodi Pál, az ÁSZ főtitkára, valamint dr. Becker Pál főigazgató és dr. Lóránt Zoltán főigazgató.
Domokos László elmondta, hogy a zárszámadási törvényjavaslat több kötetből álló dokumentuma nem biztosítja megfelelően az átláthatóságot, illetve az évek közötti összevethetőséget, így szinte lehetetlen válasz találni arra, hogy a kitűzött célok a meghatározott előirányzatok felhasználásával teljesültek-e.
Wavrasovszky Tihamér az MNV Zrt. tavalyi működésével kapcsolatban kiemelte: alapvető hiányosságok maradtak meg a jogi szabályozásban, a döntési folyamatokban, illetve a vagyonnyilvántartásban. Az állami tulajdonú társaságok hatékony és célszerű vagyonkezelése nem valósult meg.
A több mint egy órás tájékoztatót jelentős médiaérdeklődés kísérte. A jelenlévő újságírók különösen sok kérdést tettek fel az MNV Zrt. működésére vonatkozóan, illetve a személyes felelősség felvetéséről, amelyre dr. Becker Pál adott részletes választ.